fbpx
Gode råd

Hvilken energikilde skal du vælge?

Det kan være en jungle at danne sig et overblik over, hvilke vedvarende energiløsninger der findes på markedet, hvilken er den mest økonomiske og miljøvenlige at installere og kan det overhovedet lade sig gøre?

Allier dig med en energirådgiver

Inden du hopper ud i det på egen hånd er det en rigtig god idé at alliere sig med en energirådgiver, der kan hjælpe dig med at afdække dit behov og spore sig ind på, hvilken løsning der passer til dit byggeprojekt, hvad enten det drejer sig om renovering eller nybyg.

 

Energirådgiveren kommer med en komplet vurdering af ejendommens samlede energitilstand med energioptimerende renoveringsforslag og energibesparende løsninger gennem hele konstruktionen, så du er klædt på til at træffe den bedste beslutning, når du skal vælge en vedvarende energikilde.

 

Der findes ikke én løsning

Alt efter ejendommens energitilstand, vil energirådgiveren finde en skræddersyet løsning, der passer til lige netop dit byggeprojekt med den økonomiske ramme taget i betragtning.

 

Varmepumpe som primær vedvarende energikilde kan kombineres med andre vedvarende energiløsninger såsom solceller, solvarme eller naturgas – en såkaldt hybridløsning, hvor styring tager højde for dagsprisen på el- og naturgas, og vælger den billigste løsning på det pågældende tidspunkt.

 

Hvad kan lade sig gøre

Vedvarende energi er som udgangspunkt et godt valg for alle, men i nogle tilfælde kan en anden løsning være mere fordelagtigt og i andre tilfælde kan det rent lovmæssigt ikke lade sig gøre i forhold til kravene. Derfor skal du først undersøge nedenstående forhold:

 

Fjernvarme

Er der fjernvarme i dit område, vil du oftest have tilslutningspligt. En varmepumpe vil derfor være overflødig i og med, at fjernvarme i de fleste tilfælde er en meget billig og miljøvenlig løsning til opvarmning af dit hus.

 

Isolering

For at opnå de ønskede fordele med en varmepumpe kræver det, at dit hus er velisoleret. Varmepumpen kommer på overarbejde, hvis dit hus taber meget varme, hvilket kan blive dyrt. Det kan derfor være nødvendigt, at få dit hus efterisoleret før du installere en varmepumpe.

 

Gulvvarme eller radiator

Varmepumper fungerer bedst med så lave fremløbstemperaturer som muligt. Her er det overfladen på det du skal opvarme, der afgør fremløbstemperaturen.

 

Gulvvarme har en stor overflade, og fremløbstemperaturen behøver kun at være på omkring 35-40 grader for at varme bygningen op. En radiator har en langt mindre overflade, og kræver derfor en meget højere fremløbstemperatur, typisk på 45-55 grader, for at kunne varme tilstrækkeligt op.

 

Medmindre du har store, effektive radiatorer, der kan opvarme ved lav fremløbstemperatur, er gulvvarme det bedste valg, når du skal installere varmepumpe. Hvis ikke gulvvarme er en mulighed kan du i de fleste tilfælde løse problemet ved at skifte til større radiatorer.

Luft til luft-varmepumpe

Denne type varmepumpe består af en udendørs varmepumpe til luftindtag og en indendørs blæser til at cirkulere varme i dit hjem. Der er mulighed for at installere flere blæsere til opvarmning af flere rum.

Fordele

Denne type varmepumpe kan installeres på en enkelt dag med autoriseret hjælp og er derfor en meget simpel og let løsning.

 

Prisen ligger på 12.000 til 25.000 kroner afhængig af kvalitet og tjener hurtigt sig selv hjem igen, da du kan spare op til 50% af din varmeregning.

 

Nyere modeller kan både fungere som aircondition, filtrere pollen og andre partikler fra samt styre fugtigheden i luften.

 

Særligt for sommerhuse er denne type varmepumpe en god løsning, da den bidrager til et godt indeklima ved at holde fugtigheden nede og du har muligheden for at fjernstyre temperaturen hele året rundt.

Ulemper

Afhængig af hvilken model du vælger, kan udendørsdelen støje og være til gene for dine naboer.

 

Mange af ekstrafunktionerne såsom aircondition og filtrering kræver en del ekstra strøm, hvilket kan mærkes på elregningen

 

For at varmepumpen skal kunne modstå de kolde vintre i Danmark, skal du investere i nogle af de nyere og dyrere modeller, ellers vil varmepumpen anvende elektricitet for at holde boligen varm, når temperaturen er på sit koldeste.

 

Luft til luft-varmepumper kan have svært ved at brede varmen til de øvrige rum i boligen via blæseren og leverer, i modsætning til en luft til vand-varmepumpe, ikke varmt vand til køkken og bad eller opvarmning via varmerør.

Luft til vand-varmepumpe

Denne type varmepumpen består af en udedel og en indedel, der ligesom luft til luft-varmepumpen, udnytter varmen i udeluften til opvarmning af vand til din bolig, der opvarmer din bolig og dit brugsvand via varmerørerne.

Fordele

Denne type varmepumpe leverer op til fem gange den energi den anvender fra el-nettet og kan både opvarme dit brugsvand til badet og køkkenet, varme til radiatorer eller gulvvarme og endda din pool.

 

Det indendørs anlæg er ganske lydløst, især hvis dine radiatorer eller varmerør er af nyere art.

 

Du behøver ikke bruge ekstra strøm på at opvarme din bolig i de kolde vintermåneder, da denne type varmepumpe også virker under lavere temperaturer.

 

Du nedsætter dit CO2-udslip væsentligt.

Opsætningen af luft til vand-varmepumpe er relativ simpel. Dog skal hele anlægget kobles til de etablerede radiatorer eller varmerør.

Ulemper

Prisen starter ved 70.000 til op imod 100.000 kroner, der kan være en stor udgift på én gang. Anlægget formår dog stadig at tjene sig selv hjem.

 

Det udendørs luftindtag larmer en anelse og bør placeres væk fra soveværelsesvinduer og naboer.

 

Det er en forudsætning at du har radiatorer eller varmerør i din bolig, da en luft til vand-varmepumpe kan kun opvarme via disse.  

 
Jordvarme

En jordvarmepumpe bruger den energi fra solen, der ligger i det øverste jordlag på din grund, til at opvarme dit hus med. Selve jordvarmepumpen består af en varmepumpe og en slange indeholdende frostvæske, der er gravet ned i jorden. Jordslangen opsamler jordens varme og transporterer den via jordvarmepumpen til dit hus, hvor du kan bruge den til opvarmning via rør og varmt brugsvand.

Fordele

Af alle typer varmepumper er jordvarme, der deler mange af de samme fordele so luft til vand-varmepumpen, den pumpe med bedst effektivitet, driftssikkerhed og levetid

  

Jordvarmepumpen har ingen udendørs luftindtag og er derfor helt lydløst. Dette gælder også indendørs, hvor der opvarmes via varmerør.

 

Opvarmning af brugsvand er med til at sænke din varmeregning og CO2 udslip betragteligt.

 

Varmepumpen har en højere fremløbstemperatur, hvilket betyder at ældre radiatorer også virker med denne løsning.

 

Jordvarmepumper virker hele året rundt og bruger ikke mere elektricitet i de kolde vintermåneder.

 

Hvis ikke du har adgang til en stor nok have, har du mulighed for at anlægge en lodret jordvarmepumpe, der ikke kræver lige så meget jordareal som en lodret jordvarmepumpe. 

Ulemper

Denne type varmepumpe kræver, som navnet antyder, jord, såfremt du vælger et vandret anlæg. Jordarealet skal da være tre til fire gange boligens størrelse og må ikke være dækket af skygge.

 

Prisen for et vandret jordvarmeanlæg ligger på omkring 130.000 kroner. En jordvarmepumpe tjener dog sig selv hjem igen.

 

Prisen for et lodret jordvarmeanlæg ligger på omkring 200.000 kroner, og perioden før anlægget har betalt sig selv ind, er derfor en smule længere.

 

Uanset om du vælger en lodret eller vandret løsning, kan du påregne et større anlæggelsesprojekt, der kræver professionel assistance.

Er du i gang med at renovere eller bygge nyt, så kan du skabe en masse værdi og besparelser med energioptimering. Ring til os på 7070 1531 eller kontakt os her og hør mere om, hvordan vi kan hjælpe dig med at lægge en energiplan for dit byggeprojekt.