fbpx
Gode råd

EPS-beton

EPS-beton kom på det danske marked for nogle år siden og er efterhånden alment kendt og benyttet i byggebranchen. Hos Ingeman Fischer er Jonas, vores bygningskonstruktør, vild med materialet og dets anvendelsesmulighed.

For de af jer der ikke ved hvad EPS-beton er, og nu bliver det rigtig nørdet, består det af en blanding mellem overfladebehandlede polystyrenkugler (flamingokugler), cement og vand, der tilsammen danner en  tyktflydende masse, næsten samme konsistens som flødeskum.

 

Massen er, grundet sin lette vægt, ikke brandbare egenskaber og lyddæmpende kvalitet, særdeles velegnet til støbning af gulvkonstruktioner og isolering omkring rør.

 

Det flydende og lette materiale gør det nemt at arbejde med sammenlignet med traditionel isolering, der oftest skal skæres til, og hvor der kan opstå kuldebroer, hvis ikke udført korrekt.

Ved EPS-beton fylder man bare op med den flydende masse, der slutter helt tæt og som også er god at bruge til udjævning af niveauforskelle. Man skal dog være særligt opmærksom på, at underlaget er 100% vandtæt for at undgå, at udtrængende vand løber ned i eksisterende konstruktion og fører til råd og svamp.

 

Ingeman Fischer er totalrådgiver på to projekter, der begge omhandler totalrenovering og udnyttelse af tørrelofter, der omdannes til beboelse. Her kommer EPS-beton til sin fulde ret og Jonas, byggeleder på begge projekter, forklarer hvorfor;

 

”EPS-beton er et meget let materiale, men har samtidig en høj trykstyrke, hvilket betyder, at det egner sig særlig godt til gulve, der er udsat for tung belastning. Derudover er det trinlydsdæmpende, hvorfor det er oplagt at bruge til isolering af etageadskillelser i et lejlighedsbyggeri, grundet de skrappe krav i bygningsreglementet.”

De fleste kender flamingo som fyldet i sækkestole og pakker, men i virkeligheden er flamingo egentlig bare navnet på den virksomhed, der første gang fremstillede materialet og markedsførte det som isoleringsmateriale. Materialets rigtige navn er EPS (Ekspanderet Polystyren).

 

EPS er et oliebaseret plastprodukt, der ved en særlig opskumningsproces ender med at være et meget let materiale med høj isoleringsevne, lav varmeledningsevne og bestående af 98-99 % luft.

 

EPS er et alsidigt materiale, der i EPS-beton går op i en højere helhed. Fordelene ved EPS-beton er, foruden dets byggetekniske egenskaber, at det fremstilles af genanvendt flamingokasser, som ellers afgiver giftige dampe ved afbrænding. Andre fordele ved EPS-beton er desuden, at man mindsker materialespild, det er tidsbesparende at arbejde med, billigere end andre isoleringsmaterialer og fugtafvisende. Ja, vi er vilde med EPS!

 

Vi arbejder i renoveringsprocessen bl.a. sammen med Nordisk Beton A/S, der er specialister i undergulve på større byggerier. Billeder af byggeriets faser og isolering med EPS vil løbende blive lagt op.