fbpx
Gode råd

Hvad er et skitseforslag egentlig?

Har du nogensinde tænkt over, at selv de største prestige byggerier og luksus lejligheder allesammen startede som spæde håndtegnede skitser i deres tidligste stadier af tilværelsen?

Mange detaljer skal gennemtænkes, når du overvejer et byggeprojekt, uanset om det drejer sig om nybyg eller renovering – så er skitseforslaget det første skridt i processen til at give dig et overblik over byggeriets omfang, den økonomiske ramme og tidsplan, til at kunne vurdere om projektet skal realiseres.

 

Der er ikke to byggeprojekter der er ens og arkitekten har derfor gjort sig en masse tanker om det pågældende byggeri, hvor overvejelser omkring den økonomiske ramme, dine ønsker og krav til byggeriet samt tidsplanen, alle er faktorer der spiller ind, når de første spæde streger rammer papiret.

 

Derfor er den færdige skitse sjældent resultatet af de første spæde håndtegnede streger, da mange kasserede skitsekladder er gået forud for denne proces og før du bliver præsenteret for arkitektens endelige skitseforslag.

Dine ønsker og krav

Du har måske allerede gjort dig en masse tanker om, hvad dine ønsker til byggeriet er og hvordan du forestiller dig det endelige byggeri skal se ud. Arkitekten kan hjælpe dig med at konkretisere dine ideer til projektet samt spore sig ind på dine ønsker, krav og muligheder.

 

Skitseforslaget er derfor det første overblik over dit byggeprojekt, der giver dig en idé om hvor kompliceret et forløb du står overfor, hvor lang tidsplanen på projektet er, om der foreligger forhindringer, hvor der skal findes en alternativ løsning - alt sammen med den økonomiske ramme taget i betragtning i forhold til valg af materialer, farver m.m.

Det første møde

Anders Banke, der er Chefarkitekt hos Ingeman Fischer, lægger især vægt på, at skitseforslaget afspejler bygherrens ønsker og krav og giver en god fornemmelse af projektet både i udseende og omfang:

 

"Jeg lader altid bygherren gøre hovedparten af samtalen, der har tænkt langt mere over hvordan deres projekt skal se ud eller hvad der er behov for, end jeg selv har dannet mig indtryk af på dette tidspunkt i processen.

 

Mødet forud for skitseforslaget er også et beroligende aspekt, da det er her bygherren får mulighed for at blive hørt samt lufte alle sine idéer, tanker og drømme til projektet, hvor min opgave er at lytte og spore mig ind på idéen.”

 

Herefter er det vigtigt, at de ydre rammer er på plads og finde ud af om der er åbenlyse begrænsninger, hvor der skal findes et alternativ. Når jeg ved, hvor højt jeg må bygge og hvor stort det må være, tegner jeg mig ind på forskellige løsninger."

Oplevelser kommer i første række

"Når jeg spørger ind til projektet, handler det mange gange om hvilke oplevelser der skal være i byggeriet. Det er vigtigere for mig at vide, hvad bygherren forestiller sig, at pladsen omkring vinduet skal bruges til og hvilke behov det skal opfylde, fremfor med det samme at beslutte, hvor stort det skal være og hvilke materialer der skal bruges.

 

Alt efter om behovet er, at der skal komme sollys ind, om familien skal have udsigt til haven og kunne se deres børn lege eller noget helt tredje, er der forskellige faktorer der spiller ind både på valg af materialer samt det arkitektoniske udtryk."

Hånden som værktøj

Ligesom der ikke er to byggerier der er ens, er der heller ikke to arkitekter, der griber et skitseforslag an ens. Derfor kan et skitseforslag fra én arkitekt være tegnet med lineal, en anden med løs hånd og en helt tredje på computer. Hver arkitekt har sin egen stil  og illustrerer projektet på den måde som han eller hun bedst kan udtrykke sig på. For Anders er er der ingen tvivl om at hertil er hånden det bedste redskab:

 

"Computeren er en firkantet kasse og leverer et alt for færdigt resultat på dette stadie. Desuden er det også et langsomt værktøj - jeg har brug for noget, der kan bevæge sig lige så hurtigt som jeg tænker, og dertil er der endnu ikke et bedre redskab end hånden.

 

Der er en naturlig progression og frihed i tegninger - jeg har behov for at alle mine ideer går gennem hænderne og jeg lader tankerne løbe i takt med pennen”

Kaos efterfulgt af orden

Når skitseforslaget er på plads, har du en god fornemmelse af dit projekt og kan danne dig et overblik over økonomi, tidsplan samt valg af materialer og farver.

 

”Jeg kan godt lide, at skitseforslaget er en del af en igangværende proces og at det giver indtrykket af en del af noget som er i gang med at blive bedre, hvilket det jo også er. En computertegning kan sjældent blive bedre, men har altid perfekte lige streger og perfekte mål og meget lidt frihed til progression."

 

Endeligt kan du tage et skitseforslag med i banken sammen med den økonomiske ramme og blive godkendt til et lån samt få en forhåndsgodkendelse hos kommunen, hvor teknisk forvaltning kan vurdere projektet på skitseniveau og oplyse dig om forhindringer for projektet.

Herefter kan du beslutte dig for, om byggeriet skal sættes i gang.

 

Hos Ingeman Fischer har vi erfarne arkitekter inhouse, der kan hjælpe dig med at konkretisere dine ideer og drømme lige fra det første skitseforslag til endelig andragende til kommunen.

 

Kontakt os i dag på 7070 1531 til en uforpligtende snak og hør mere om hvordan vi kan hjælpe dig med at realisere dit byggeprojekt:

 

  • Skitseforslag
  • Anlægsplan
  • Visualisering
  • Byggetilladelse
  • Myndighedsprojekt
  • Andragende til kommunen