Efter grundig kortlægning af skader og utætheder i foreningens gamle asbesttag samt flere revnedannelser på bygningens facade, stod det klart at en istandsættelse ikke kunne vente og ville være en smart økonomisk investering for både ejendommens tilstand og dens beboere.
Som forening kan det være svært at vurdere, hvornår revnen i murværket bliver et problem, hvornår taget skal skiftes, hvor starter man og hvad koster det hele egentlig? Derfor ønskede bestyrelsen i ejerforeningen E/F La Cours Vej rådgivning i forbindelse med ejendommens tilstand, et overblik over kortlægning af skader og hvilke forbedringer, der kunne hjælpe på både den kortsigtede og langsigtede bane.
I dette tilfælde vurderede vi, at foreningens tag, der ikke var blevet udskiftet siden brugen af asbest blev gjort forbudt i slutningen af 80’erne, ikke alene trængte til udskiftning grundet de mange skader, men også de rette miljøvenlige materialer og den rigtige form for isolering.
To fluer med ét smæk
Med et ønske om, at foreningen skulle have mest muligt ud af rådgivningen og den økonomiske ramme taget i betragtning, besluttede vi at udnytte det allerede opstillede stillads og samtidigt få repareret de mange revnedannelser på bagtrappen og karnapper samt slitage på bygningens facade.
Tæt samarbejde med kommunen
Bygningen på Frederiksberg, der er opført i 1934 i funkisstil med udvendige betonaltaner med pudset facade og værn, stillede særlige krav til renoveringen og isoleringen i et nyt tag. Klausuler skal overholdes og kommunen skal med på råd.
Frederiksberg kommune stillede krav om det arkitektoniske udtryk for bygningen, og at kviste, facader og karnapper på bygningen blev bevaret i samme stil. Kvistene blev sikret ovenfra med nyt tagpap og zinkinddækninger. Karnapperne blev ligeledes renoveret med tag og zinkinddækning.
Undervejs i projektet, var vi særligt opmærksomme på de æstetiske afslutninger, at bygningens udtryk blev bibeholdt efter renoveringen, og at de fysiske rammer blev udført i samme stil, således at det færdige resultat, fik det rette udtryk.
Isolering efter alle kunstens regler
Den rigtige isolering af loft og tag er ikke alene godt for pengepungen, men også godt for miljøet og en enkel måde, hvorpå at udlede mindre CO2 og gøre en bygning mere energirigtig.
I ældre bygninger kan det dog være en udfordring at få plads til den isolering, som bygningsreglementet kræver, uden at ændre på bygningens udseende. Krav om isolering og bygningens arkitektoniske udtryk arbejdede til tider mod hinanden.
Den eksisterende tagkonstruktion og spær blev bevaret og forstærket, og vi valgte at isolere ud af tagkonstruktionen for at få plads til isoleringen. Tagryggen blev derfor hævet med 60 cm og udhænget blev øget med 17,5 cm. På denne måde ændredes de indvendige forhold sig ikke og der blev ikke inddraget beboelseskvadratmeter som et kompromis i renoveringen.
Et spændende myndighedsprojekt, der holdte os skarpe på reglerne i bygningsreglementet og vigtigst af alt – en glad ejerforening og beboer, der nu har et energirigtigt tag.